Haset, kıskanmak, çekememek, başkasında olan sağlık, zenginlik ve benzeri nimetlerden dolayı rahatsız olarak o kişiden o nimetin gitmesini istemek demektir. Kalpte bulunan ve insanı kötülüklere sürükleyen en önemli ve gayri ahlâkî özelliklerden, hastalıklardan birisidir. Onda olduğu gibi kendisinde de olmasını istemek haset olmaz. Buna gıpta etmek, imrenmek denir.
İbnu’l-Kayyûm (Allah O’na rahmet etsin) şöyle dedi:
“İki çeşit göz değmesi/nazar vardır; insana ait göz değmesi/nazar, cinlere ait göz değmesi/nazar.” Ümmü Selemeıden sahih olarak rivayet edildiğine göre Nebî (aleyhissalatü vesselam) Ümmü Seleme’nin evinde, yüzünde (süf’a) sarılık izi bulunan bir kız çocuğu gördü ve şöyle buyurdu:
“Ona dua okuyun. Çünkü, ondan nazar/göz değmesi vardır.”
Buharî, Tıbb, 5739); Müslim, es-Selâm, 2196
Hüseyin bin Mes’ud el-Ferra, “Süf’a; cinlerin göz değmesidir/nazarıdır” dedi.
Tıbb-ı Nebevi, s. 129
Ben de derim ki:
“Bu hadisi, (Buharî ve Müslim gibi) iki şeyhin kitaplarına alması önemlidir.’’
Tirmizî’nin -hasen olarak- ve Nesâî’nin Sünen’lerinde Ebû Said’den rivayet edilen şu hadis-i şerif vardır: “Resûlullah (aleyhissalatü vesselâm) cinlerden ve insanların nazarından/göz değmesinden korunmak için -Felak ve Nâs sûreleri inene kadar- çeşitli dualarla Allah’a sığınırdı. Bu iki sûre inince (sığınmayı) bu sûrelerle yaptı diğerlerini terk etti.”
Tırmizî, Tıbb, 2058; Nesâî, İstiaze, 8/271; İbni Mâca, Tıbb, 3511; Sahi-hu ’l-Camii 3902
Bütün bu delillerden ve izahlardan açıkça anlaşılıyor ki, cinlerin insanları kıskanmaları mümkündür.
Kaynak: Cin’den ve Şeytan’dan Korunma